Качеството на водата в аквариума- един съществен фактор

Поради небрежност или незнание на параметрите на водата, много любители акваристи не успяват да задържат риби и растения в аквариума. Качеството на водата в аквариума е задължително условие за успешно отглеждане на тези домашни любимци.
Основните знания, които всеки любител на аквариума трябва да има, са сведени до две стойности: рН, което показва дали водата е кисела или алкална и TH, което показва нейната твърдост. Теоретично няма връзка между тези два параметъра, но ние отбелязваме, че водата обикновено е сладка и кисела или алкална и сурова в естествената среда. Следователно изискванията на рибите не са еднакви.

По-голямата част от южноамериканските води са сладки и кисели, докато в Централна Америка те са алкални и твърди.

Известното рН

pH се счита за най-добър показател за определен биологичен и химичен баланс на водата, тъй като измерването му е необходимо в акваристиката. Магазинът предлага няколко вида системи за тестване на вода, много лесни за използване. Вземете няколко милилитра вода в епруветка и добавете реагент, който оцветява водата. След това резултатът се сравнява с цветова схема. В диапазона от 0 до 14, посочената стойност показва киселинността или основната вода. Стойност по-малка от 7 показва, че водата е киселина и по-голяма от 7, че водата е основна или алкална. Чешмяната вода обикновено има рН в диапазон от 7 до 7,8, което поддържа поддържане на много видове.

Обща твърдост

Важно е да се знае минералното съдържание на водата, което ще се използва за поддръжка на аквариуми.

Търговията с аквариуми предлага множество тестери за измерване на твърдостта TH (хидротиметричен титър) или dGH (тест в немски градуси) на базата на колориметричен принцип.

Напълнете епруветка с точно количество вода и добавете реагент

Има и тестери, които контролират карбонатната твърдост dKH, което позволява да се знае нивото на варовика във водата.

С редки изключения, ОДУ е естествено по-нисък от TH и е еквивалентен на почти 80% от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *