Един щрих на оригиналност в аквариума – Limnophila Аromatica
Който чуе това растение, си представя някои растения с фини и нарязани връхчета. Въпреки това, Limnophila Аromatica е вид, който се отличава от останалите от рода по нетипичен аспект. Това означава, че има по-пълни, по-широки листа. Но кой казва, че оригиналността не е привлекателна ?!
Limnophila Aromatica е изненадваща, ако я сравним с другите видове от рода, отглеждани в аквариума. Плътната зеленина би могла да привлече прякора „горката тиква“, име, което често се приписва на нейните себеподобни. Общият вид по-скоро напомня на Heteranthera Zosterifolia или Eusteralis Stellata.
Качествена светлина
Limnophila Aromatica предпочита сладка вода пред твърдата с леко киселинно до неутрално pH. За да се благоприятства засаждането и развитието в аквариума са нужни благоприятни условия, като подхранваща почва и температура от 22 до 27 ° C. Светлината трябва да е силна и да е постоянна поне 12 часа на ден. Избягва се пряката слънчева светлина, защото парадоксално причинява промяна в цвета на листата.
Дискретна красота
При тези благоприятни условия Limnophila Аromatica позволява образуването на храсти в централната зона или зад аквариума. Сравнително бавният растеж на това растение облекчава аквариума от чисто „градинарски“ работи.
Най-нетърпеливите ще предложат въвеждане на въглероден диоксид, което ще подобри представянето в тази област. Ще трябва да избягвате да позволявате издънките да растат на повърхността на водата, освен ако не искате да получите образуването на цветя и семена.
Подобно на много стъблови растения, Limnophila aromatica може лесно да се подрязва чрез скъсяване и пресаждане на краищата на леторастите. Операцията не трябва да се повтаря твърде често, като се има предвид относително бавния темп на растеж на вида. Покълването на семената в оранжерията позволява лесно размножаване на растението.
Няколко дни след засаждането, Limnophila Аromatica запазва червеникавокафявата си зеленина.. Само след няколко седмици растението развива фина зеленина, характерна за подводните култури.